Kuchnia na słono

Tania zupa pomidorowa z ciabattą

Zupa pomidorowa z ciabattą, a właściwie mówiąc Pappa al pomidoro, to bardzo tania propozycja, którą możecie przygotować w 15 minut. Zainspirowałam się książką „5 składników” Jamiego Olivera. Niby banał, bo co odkrywczego może być w pomidorowej, ale serio, czegoś takiego jeszcze nie jedliście. Bardzo aromatyczna, pachnie pomidorami (szok!), czosnkiem i bazylią. A największym zaskoczeniem jest ciabatta, która znajduje się w zupie, niczym zupa mleczna z bułką (ummm, mój smak dzieciństwa).

Przepis na 4 porcje

Potrzebujecie:

  • 4 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 czerstwe ciabatty
  • parmezan
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

  1. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i smażyć na oliwie w garnku, co chwilę mieszając. Dodać porwane liście bazylii. Gdy delikatnie zmieni kolor wrzucić pomidory (najlepiej żeby były pokrojone w kostkę) oraz dwie puszki wody. Doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia.
  2. Dodać połamaną na drobniejsze kawałki ciabattę. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zupa musi zgęstnięć. Wsypać starty parmezan i w razie potrzeby doprawić.
  3. Przelać do miski i podawać ze świeżymi listkami bazylii. Jeśli chcecie, możecie dodać łyżkę gęstej śmietany.

 

Inspiracja: 
Jamie Oliver

You Might Also Like