Kuchnia na słono

Tarta z pomidorkami i mozzarellą

Organizujecie jakąś domówkę? Albo macie ochotę na szybką kolację lub obiad? Jeśli tak, to mam dla Was kolejną pyszną propozycję – tartę z pomidorkami i mozzarellą i innymi, pysznymi dodatkami. A jak to bywa przy cieście francuskim – nie napracujecie się, danie samo się robi!

Potrzebujecie:

  • 1 rolkę ciasta francuskiego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 150 g dobrej szynki
  • 1 mozzarella
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 3/4 kubeczka śmietanki 18% (ok. 150 ml)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie: 

  1. Ciasto przełożyć na blachę do tart. Nakłuć widelcem. Położyć papier do pieczenia, a na niego obciążenie, np. fasolę. Piec w 180oC przez około 15-20 minut. Odłożyć do ostudzenia.
  2. Roztrzepać w dużym kubku jajka. Wlać śmietankę i wymieszać. Wsypać parmezan. Przyprawić porządnie solą, pieprzem i ziołami.
  3. Na ostudzonym spodzie ułożyć szynkę pokrojoną w kostkę, połówki pomidorków. Całość zalać masą jajeczno-śmietankową. Na wierzchu ułożyć pokrojoną mozzarellę.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 25 minut.

You Might Also Like