na słodko

Tarta z czereśniami

Ostatnimi czasy miałam pełno czereśni w domu, z którymi już nie wiedzieliśmy co robić. Co gorsza, mam na czereśnie (i inne surowe owoce) alergię i mogę jeść przetworzone (np. ugotowane lub upieczone w cieście). Więc najlepszym dla mnie rozwiązaniem było zrobienie szybkiej i prostej tarty z czereśniami i kruszonką.

Przepis na blachę o średnicy 29 cm

Potrzebujecie:

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • kostka masła (około 200 g)
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli

kruszonka:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

+ 400 g wydrylowanych czereśni
2 łyżeczki cukru
2-3 krople aromatu migdałowego

Wykonanie: 

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier,  zimne masło posiekane nożem, żółtka i szczyptę soli. Wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę i zagnieść.
  2. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  3. Czereśnie przekroić na pół i przełożyć do miski. Zasypać cukrem i wlać aromat migdałowy. Wymieszać i odstawić.
  4. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i odstawić.
  5. Ciasto wyjąć i przełożyć na blachę. Nakłuć widelcem. Na ciasto położyć folię aluminiową, a na nią groch lub fasolę.
  6. Włożyć blachę do rozgrzanego do 180oC piekarnika na około 15 minut. 5 minut przed końcem, wyjąć folię z grochem/fasolą i piec ciasto już bez obciążenia.
  7. Ciasto odłożyć do ostudzenia.
  8. Na spodzie ciasta ułożyć czereśnie, a następnie kruszonkę.
  9. Piec w 180oC przez około 20-25 minut (pilnujcie, żeby nie spaliła się Wam kruszonka).

 

You Might Also Like