Kuchnia na słodko

Tarta z kremem budyniowym i owocami

Przyznam, że od dwóch sezonów to moje ulubione ciasto latem. Zarówno w wersji dużej tartym, jak i babeczek. Uwielbiam ją za lekkość, prostotę i szeroki wachlarz możliwości – możecie dodawać Wasze ulubione owoce, które akurat w danym momencie są dostępne. Znika ekspresowo i zachwyca smakiem wiele osób! 🙂

Potrzebujecie:

krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 160 g masła

spód:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru

+ świeże owoce

Wykonanie: 

  1. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu (mleka dać bez względu na przepis 400 ml) z dwoma łyżkami cukru. Odstawić do całkowitego ostudzenia na co najmniej kilka godzin.
  2. Przygotować kruchy spód. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Masa może być lekko tłusta przez masło, można delikatnie podsypać mąką, ale nie przejmujcie się tym.
  3. Uformować kulkę, zawinąć w folię lub włożyć do woreczka i schować do zamrażalnika  na około 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć ciasto, wyrobić z dodatkiem mąki i rozwałkować. Przełożyć na blachę do tarty o średnicy 29 cm. Nakłuć widelcem i schować na kolejne 30 minut, tym razem do lodówki.
  5. Wyciągnąć blachę. Na ciasto położyć folię aluminiową, a na nią groch lub fasolę.
  6. Włożyć do rozgrzanego (190oC) piekarnika i piec tak przez 15 minut. Po tym czasie, ściągnąć folię z fasolą i trzymać w piecu jeszcze przez kolejne 15 minut.
  7. Gotowy, wypieczony spód odłożyć do ostudzenia.
  8. W tym czasie przygotować krem. Do misy miksera wrzucić masło. Ucierać do czasu, aż stanie się kremowe. Następnie dodawać po łyżce budyniu. Kolejną dajcie w momencie, gdy masa stanie się jednolita. Miksować do czasu, aż cały krem stanie się gładki. W razie potrzeby dosłodzić.
  9. Ostudzony spód wysmarować kremem budyniowym. Na wierzch ułożyć świeże owoce. Schłodzić w lodówce.

You Might Also Like