Kuchnia na słodko

Tarta ze śliwkami i bezą

Co powiecie na jesienno-świąteczny deser? Śliwki przyprawione kardamonem i cynamonem w połączeniu z piernikami i słodką bezą to bardzo aromatyczny zestaw smaków. Uwielbiam! Tym bardziej, że w tym roku to jedyny śliwkowy wypiek.

Potrzebujecie:

  • 300 g pierników lub ciastek korzennych
  • 150 g masła
  • 800 g śliwek
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 (niepełna) łyżka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Ciasteczka/pierniki pokruszyć za pomocą blendera. Dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę (średnica 24 cm) z papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  2. Śliwki oczyścić, usunąć pestkę i przekroić na mniejsze części. Ułożyć na spodzie. Posypać kardamonem i cynamonem.
  3. Przygotować bezę. Białka (z szczyptą soli) ubić mikserem.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
  4. Bezę wyłożyć na spód ze śliwkami.
  5. Piec w 170oC przez około 25 minut.  Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60oC i suszyć bezę przez około 10-15 minut (później zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami).

You Might Also Like