Kuchnia na słodko

Tort czekoladowy z whisky

Powiem Wam szczerze, że jestem mega dumna z tego tortu. Całą wizję na niego miałam od dobrych dwóch miesięcy, ale dopiero teraz udało się zrealizować plan. Tak, udało. Wyglądał, jak chciałam, smakował tak jak sobie ten smak wyobrażałam i fotka wyszła, tak jak sobie założyłam. Jestem bardzo z siebie zadowolona, tym bardziej, że pieczenie tortów to dla mnie abstrakcja. Tort jest bardzo słodki, i mocno czekoladowy. Do tego blaty biszkoptu maczane są w whisky, co dodaje wytrawności i ciężkości, a o taki efekt mi chodziło.

Potrzebujecie:

na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki kartoflanki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

na krem i przełożenie:

  • 500 g serka mascarpone
  • około 250 g nutelli
  • około 50 ml whisky
  • czekoladowe kuleczki do dekoracji

Wykonanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka z octem  roztrzepać w małej miseczce. Odłożyć najlepiej do lodówki.
  3. Mąki przesiać. Dodać do nich proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszać.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać wodę i cukier.
  5. Do białek wlać żółtka. Miksować na gładką masę.
  6. Do wymieszanych jajek dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Tę czynność trzeba wykonać ręcznie i bardzo delikatnie.
  7. Ciasto przelać do dwóch małych blach (o śr. 16 cm). Jeśli nie macie dwóch takich samych blach, pieczcie na dwie tury.
  8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 20-23 minuty.
  9. Po upieczeniu biszkopty przewrócić na drugą stronę i odłożyć do ostudzenia. Kiedy ostygną przekroić wzdłuż ciasta na pół.
  10. Przygotować krem. Wymieszać 250 g mascarpone z około 150 g (dajcie więcej niż połowę porcji). Wymieszajcie najlepiej za pomocą miksera, masa początkowo może być dość „tępa”.
  11. Pierwszy blat, który będzie podstawą tortu, nasączyć whisky. Nałożyć krem równomiernie i przykryć kolejnym blatem. Powtarzać czynność, aż zrobicie „wieżę” z czterech blatów biszkoptu.
  12. Z reszty nutelli i drugiego serka mascarpone (250 g) przygotować krem. Również wymieszać za pomocą miksera. Ten krem powinien być trochę jaśniejszy. Wysmarować nim cały tort – górę ciasta i jego boki. Na końcu udekorować czekoladowymi kuleczkami. Chłodzić w lodówce.

You Might Also Like