na słodko

Tort Pavlova

Przyznam się, że beza zawsze sprawiała mi dużo problemu. Testowałam różne przepisy i kończyło się to wielką porażką. Ale w końcu postanowiłam znowu spróbować, tym razem skorzystałam z przepisu Ani Starmach i się udało! Cieszę się, że akurat w dzień Ojca wszystko pięknie wyszło, bo tort Pavlova powstał z myślą o tacie i dla taty, który uwielbia wszystkie możliwe ciasta i desery. To chyba Jego ulubiony rodzaj prezentów.  Był bardzo zadowolony z upominku, który jadł z wielkim apetytem.

Potrzebujecie:

beza:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem:

  • 1 opakowanie śmietany słodkiej 30% (około 250 ml)
  • 1/2 opakowania serka mascarpone

dodatkowo:

maliny, truskawki, czereśnie (po około 100 g), cukier puder (do posypania)

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik w temperaturze 175oC.
  2. Białka (z szczyptą soli) ubić mikserem.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.
  3. Na dużą blachę położyć papier do pieczenia. Narysować na nim okrąg (ułatwi to zachowanie odpowiedniego kształtu bezy) i wyłożyć białka.
  4. Włożyć blachę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150oC. Piec przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie wyciągać bezy. Zostawić ją do całkowitego wystygnięcia.
  5. Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać serek mascarpone.
  6. Na ostudzoną bezę wyłożyć krem. Na wierzch ułożyć owoce i posypać cukrem pudrem.

Tort pavlova.jpg2

 

You Might Also Like