Kuchnia na słodko

Tosty francuskie z ciasta drożdżowego

To mój hit i mam nadzieję, że również Wasz. Tosty francuskie to świetnie rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Możecie użyć naprawdę każde, ale polecam właśnie ciasto drożdżowe, nazywane przez wielu po prostu drożdżówką. Po usmażeniu nabierze smak racuchów, tylko w szybszej wersji. Jes to propozycja śniadaniowa, choć moim zdaniem świetnie nada się jako deser.

Potrzebujecie:

  • 2-3 kawałki ciasta drożdżowego wielkości chleba tostowego lub więcej mniejszych
  • 1 jajko
  • 50-70 ml mleka
  • olej do smażenia
  • owoce, cukier puder/dżem do podania

Wykonanie:

  1. W szerokiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i odrobiną soli.
  2. Kawałek ciasta drożdżowego namoczyć z dwóch stron w masie jajecznej. Ale tylko przez chwilę.
  3. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
  4. Podawać ze świeżymi owocami i cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.

You Might Also Like