Kuchnia na słodko

Wypasione ciasto marchewkowe

Jakiś czas temu wrzuciłam Wam przepis na podstawowe ciasto marchewkowe. Tym razem postanowiłam wzbogacić wersję i dodać więcej zdrowych pyszności. Dzięki temu ciasto jest bardziej wartościowe i pełne witamin.

Potrzebujecie:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 szkl. startej marchwi
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • po dwie łyżki: słonecznika, wiórków kokosowych, pestek dyni oraz suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na polewę śmietanową:

  • 150g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawać mąkę oraz olej. Na końcu dodać startą marchewkę i pozostałe składniki.
  3. W osobnej misce wymieszać słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, suszoną żurawinę oraz cynamon. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku  do 180oC przez około godzinę.
  5. Przygotować polewę śmietanową. Wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem. Rozprowadzić na ostudzonym cieście. Posypać kakao.

You Might Also Like