na słono

Zupa krem z pomidorów

Muszę się przyznać – to moja druga zupa w życiu! Pierwsza niestety nie wyszła tak, jakbym tego chciała. Za to ta zrekompensowała poprzednią porażkę. Okres jesienno-zimowy sprzyja, by przygotowywać różnego rodzaju zupy. A jeśli, do tej pomidorowej, dodacie ostrzejsze przyprawy i papryczkę (piri piri lub chilli), na pewno się rozgrzejcie od środka 🙂

Potrzebujecie:

  • 700 ml bulionu
  • 1 kg pomidorów (około 7 sztuk)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka piri piri (jeśli nie macie może być chilli) – nie jest konieczne
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, świeża bazylia
  • gęsta śmietana (do podania)

Wykonanie:

  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części i usunąć pestki.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Wrzucić do większego garnka, przyprawić słodką papryką i podsmażyć przez kilka minut na oliwie z oliwek. Mieszać od czasu do czasu.
  3. Papryczkę pokroić na mniejsze części. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie talarki. Wszystko wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodać pomidory. Przyprawić solą (nie za dużo, ponieważ pomidory mają w sobie sól), pieprzem i oregano. Dodać cukier. Wymieszać.
  4. Po 4-5 minutach warzywa zalać bulionem. Gotować przez około 15 minut.
  5. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Następnie dodać posiekaną bazylię i zmiksować blenderem na krem.
  6. Zupę podawać gorącą z łyżką gęstej śmietany i listkiem bazylii.

Uwaga!  Jeśli uznacie, że Wasza zupa jest za mało „pomidorowa” (ze względu na kiepski gatunek), dodajcie kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki.

Jesienne zupy  Zupa na jesień - edycja 2

You Might Also Like