Kuchnia na słono

Zupa pulpetowa

Prawdą jest, że ludzie poznają się przez całe życie. Niedawno dowiedziałam się, a raczej doświadczyłam, że mój mąż jest wielkim fanem zup. Wywiera wręcz na mnie presję, bym je gotowała. Dotychczas nie byłam wielkim znawcą zup, bezpiecznie robiłam kremy, bo wydawały mnie się najprostsze. Ale to wcale nie taka trudna sztuka! Coraz lepiej mi wychodzą i coraz więcej nowych wprowadzam do jadłospisu. Tym razem padło na zupę pulpetową, która przygotowywała kiedyś dla mnie babcia i mama. Krótka instrukcja wystarczyła, bym mogła odtworzyć smak dzieciństwa. Zupa jest bardzo delikatna, tym bardziej, że pulpeciki są gotowane, więc to też fajna alternatywa dla dzieci.

Potrzebujecie:

  • 2 litry wody
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • około 3 łyżek kaszy manny
  • 400 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:

  1. Przygotować warzywa. Korzeń pietruszki i marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por i seler umyć i uszykować do gotowania.
  2. Do garnka wlać 2 litry wody. Wrzucić por, seler oraz starte pietruszki i marchewki. Gotować na średnim gazie. Jeśli chcecie podbić smak, możecie ewentualnie dodać kostkę rosołową.
  3. Przygotować mięso. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podobnie zrobić z czosnkiem. Dodać do mięsa. Wymieszać.
  4. Do mięsa mielonego wbić jedno jajko. Wsypać bułkę tartą i przyprawić papryką słodką oraz porządnie solą i pieprzem. Całość porządnie wymieszać.
  5. Z przygotowanego mięsa formować małe pulpeciki i wrzucać je wywaru.
  6. Gotować przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać kaszkę mannę: Do małej miseczki wsypać kaszkę, a następnie dolać około dwóch łyżek gorącego wywaru. Energicznie zamieszać, by nie powstały grudki. Wlać do zupy.
  7. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić. Dodać koperek, zamieszać i ściągnąć z gazu.

 

You Might Also Like