Kuchnia na słono

Zupa szparagowa

Takiej delikatnej zupy jeszcze nigdy nie jadłam. Aksamitna, lekka, przygotowana z białych szparagów. Do tego przyprawiona jedynie gałką muszkatołową, która wydobywa głębię smaku. Świetnie pasuje właśnie na okres wiosenno-letni, ponieważ tak nie przytłacza, szczególnie gdy za oknem słoneczna pogoda. Moim zdaniem to świetna propozycja na obiadki dla dzieci.


Potrzebujecie:

  • 500 g szparagów białych
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kilka cm pora
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

  1. Umyć szparagi, a następnie za pomocą obieraczki, obrać je. Odciąć twarde końcówki. Nie wyrzucać ich, dodać do bulionu.
  2. Przygotować bulion warzywny. Do garnka wrzucić umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz końcówki szparagów. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zalać 1,5 l wody i gotować przez około 1 godzinę.
  3. Obrać ziemniaki, pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie (mogą być al dente).
  4. Obrane szparagi pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę drobno posiekać, rozgnieść czosnek. Wrzucić do garnka (najlepiej ponad 2 l) z roztopionym masłem. Chwilę podsmażać, a następnie dodać szparagi. Przyprawić delikatnie gałką muszkatołową.
  6. Do garnka ze szparagami przelać gotowy bulion (bez warzyw) i dodać ziemniaki. Zamieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (uwaga z ilością dodawania. Lepiej mniej i doprawić, niż przesadzić z jej ilością). Gotować przez około 15 min, a następnie odstawić do ostudzenia.
  7. Gdy zupa ostygnie, dodać śmietankę i zmiksować na gładką konsystencję. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
  8. Podawać z grzankami lub bekonowym chipsem. Wskazówka: Przed podaniem można zupę przelać jeszcze przez sitko.

 

 

 

You Might Also Like